Irritaties binnen een relatie

Over liefde, relaties en relatieproblemen.
Post Reply
Relatieruimte
Posts: 25
Joined: Fri Nov 25, 2016 9:11 pm

Irritaties binnen een relatie

Post by Relatieruimte »

Binnen een relatie is er vaak sprake van irritaties. De beste voorbeelden zijn nog altijd het laten rondslingeren van kleding of het open laten staan van een tube tandpasta. Maar wat zeggen die irritaties eigenlijk over je relatie? Betekenen irritaties het einde van een relatie? Aan het begin van een relatie worden deze irritaties vaak voor lief genomen. Maar wat gebeurt er daarna?

Binnen een relatie zijn de partners het vaak eens over de grote lijnen. Wel of geen kinderen? Waar wonen? Dat zijn zaken waar de meeste stellen het snel over eens zijn, of waarin ze in ieder geval een compromis kunnen sluiten. Juist de kleine irritaties zijn dan ook gevaarlijk voor een relatie. Het is daarom belangrijk hoe er met de irritatie wordt omgegaan door beide partners.

Veel mensen denken dat bijvoorbeeld het open laten van de tube tandpasta samen hangt met de hoeveelheid wederzijds respect in een relatie. Zo'n kleine irritatie kan immers gemakkelijk worden voorkomen door de andere partner. Toch is het kunst om zulke dingen los te zien van de relatie. Het heeft namelijk net zo min met respect te maken als dat jij je irriteert. Want het kost een even zo kleine moeite om de dop op de tube tandpasta te doen, zonder daar verder over te gaan zeuren. Het is dus belangrijk om te relativeren en dingen niet groter te maken dan ze zijn. Het is een dooddoener, maar waarom moet de man de wc-bril naar beneden doen voor de vrouw, als de vrouw hem toch ook niet omhoog zet voor de man? Waarschijnlijk is iets voor je partner minder belangrijk dan voor jou en staat je partner niet eens stil bij zijn of haar gedrag en de invloed daarvan op jou. Probeer je dus simpelweg niet te irriteren. Het heeft niet te maken met het wel of niet hebben van respect. Het merendeel van de irritaties komt door de gewoontes van de partner. En gewoontes zijn nu eenmaal moeilijk te veranderen.

Natuurlijk is het irritant wanneer iemand keer op keer iets doet waarvan diegene weet dat jij dat niet leuk vindt. Maar soms is accepteren de beste optie. Accepteer jouw partner met alle gebreken. Dus vergeet je partner vaak dingen, sta hier dan niet te lang bij stil en leg hier niet de nadruk op. Aan de andere kant is het natuurlijk wel belangrijk om je partner duidelijk te maken dat je je irriteert. Dit kun je het beste doen door op een niet verwijtende toon te zeggen dat je het irritant vindt als je partner iets doet. Leg daarbij ook uit waarom je het irritant vindt. Bijvoorbeeld omdat je je best doet om iets schoon te houden, of omdat iets vies is.

Post Reply